Umrežavanje

Želite da povežete dva ili više računara i uređaja u jednu mrežu?

Hi-Tech vrši umrežavanje računara u jedinstvenu mrežu koja funkcioniše bez greške.

 

ČEMU SLUŽI UMREŽAVANJE?

Umrežavanje računara služi za povezivanje više IT uređaja na jedan zajednički sistem.

Na taj način se olakšava komunikacija među umreženim licima. Protok informacija je slobodan, a internet bez dodatnog opterećenja.

Moderne kompanije, koje imaju dosta zaposlenih, imaju višestruku korist od umreženosti. Radni kolektiv je tako uvek u mogućstvu da međusobno komunicira i deli podatke među sobom.

Međutim, umrežavanje nije isključivo potreba preduzeća. Primera radi, imate dva računara i želite da ih koristite istovremeno.

Razmenjivanje slika, dokumenata, pristup štampaču… sve je mnogo brže i lakše uz umrežene računare.

 

KOJI SU SVE NAČINI UMREŽAVANJA?

Postoje dva tipa umrežavanja računara:

 • žično
 • bežično

Najčešće korišćeni žični tip umrežavanja je ethernet umrežavanje. Ovo je svima pristupačna solucija, ali sa jednom manom. Naime, za veće mreže zahteva dodatne uređaje i kablove.

Bežično umrežavanje ostvaruje se putem radio signala. Danas je standard WiFi tehnologija. Za povezivanje manjih uređaja, tipa mobilnih telefona, koristi se i Bluetooth umrežavanje.

 

KAKO UMREŽITI RAČUNARE?

Internet je pun saveta „Kako sam umrežiti dva i više računara“. Ako pažljivo pratite uputsva, to zaista možete i sami izvesti.

S druge strane, zašto se mučiti, gubiti vreme i bespotrebno rizikovati problem? Svako treba da radi svoj posao, a umrežavanje računara je upravo jedna od usluga koju Vam mi nudimo.

Sve za komp je tu da brzo, kvalitetno i povoljno umreži Vaše računare. Bilo da se radi o kućama ili poslovnim objektima, Vaše je samo da nam se obratite za pomoć.

A mi Vam garantujemo sledeće usluge:

 • pravljenje mreže u kući ili kancelarijama
 • rešavanje kvarova na postojećim mrežama
 • antivirusna zaštita za sve kompjutere
 • povezivanje kablovskog modema
 • povezivanje ADSL modema
 • postavljanje rutera na modem i uvođenje wirelless interneta
 • zaštita wirelless mreže
 • podešavanje postojeće konekcije
 • Nakon obavljenog posla, Vi imate svoju mrežu od dva, pet, stotinu povezanih računara.

 

Za svaki, eventualni, problem, mi smo tu da ga ekspresno rešimo.

 

KUĆNE I PROFESIONALNE MREŽE

Premda kućne i profesionalne mreže deluju kao identičan sistem, razlika ipak postoji.

Kućne mreže, pre svega, obezbeđuju pristup internetu pametnim uređajima. Tako se kućno umrežavanje vrši i između računara i mobilnog telefona, tableta, Smart televizora, IPTV resivera i dr.

Osim pristupa internetu, kućne mreže omogućavaju razmenu podataka između povezanih uređaja. Strimovanje multimedijalnih fajlova, pristup IP kamerama itd.

Profesionalne mreže, u odnosu na kućne, razlikuju se po veličini, pouzdanosti i mogućnosti proširenja.

Osim deljenja pristupa internetu, profesionalne mreže nude i druge pogodnosti:

 • razmena fajlova i dokumenata
 • umrežene štampače, čime se štedi na prostoru i održavanju
 • zajednički pristup nekom serveru ili NAS mrežnom skladištu za podatke, itd.
 • Veće profesionalne mreže koriste napredniju mrežnu opremu. Ona je pouzdanija i omogućava detaljno podešavanje svih parametara mreže.

S druge strane, kod manjih kencelarijskih mreža često se koristi identična oprema kao kod kućnih mreža. Tada je podešavanje jednostavnije, a cena znatno povoljnija.

Cena umrežavanja računara

Cena umrežavanja računara zavisi od više faktora, kao što možete i naslutiti iz prethodnog teksta.

Zato je najbolje da nas prvo kontaktirate, objasnite šta želite pa ćemo Vam onda reći cenu.

 

Optičke mreže

Mreža putem optičkih kablova je telekomunikaciona mreža velikog kapaciteta zasnovana na optičkim tehnologijama i komponentama koje omogućavaju rutiranje, pripremanja, i obnavljanje signala na nivou talasnih dužina kao i servisa zasnovanih na njima. (Vikipedija)

Optičko vlakno je obično napravljeno od stakla ili plastike, te služi za prenošenje informacija pomoću svjetlosti. Optička vlakna se nalaze u optičkom kablu. Optičko vlakno kao medij je mnogo brže, pouzdanije i sigurnije od bakrenih vodiča, zbog toga što ne prenosi električne signale već svjetlosne. Zbog toga je nemoguće imati neovlašćen pristup mreži poput radio frekventnog (RFI) i elektromagnetnog (EMI) ometanja.

Usituaciji kad optička vlakna postaju mnogo korišćenija i bliža korisnicima, gde su dužine kablova mnogo kraće i gde su optički sistemi razgranati, potreba za povezivanjem i nastavljanjem kablova postaje sve izraženija. Splajsovanje kablova i izrada konektora na krajevima vlakana igraju ključnu ulogu u određivanju karakteristika optičkog sistema i u njegovoj cijeni koštanja.

Poenta splajsovanja i postavljanja konektora na krajevima optičkog vlakna jeste da se veoma precizno susretnu jezgra jednog i drugog vlakna, da bi obezbjedili nesmetan protok optičkog signala, gde spoj ne bi uticao na slabljenje ili neke druge neželjene pojave.

Kako to mi radimo

Kontaktirajte nas

Call Now ButtonPozovite nas